Hetkel
vabu kohti

219
/ 237

Solaris ja Fotografiska soovivad rohelisi jõule!29. november 2021

Kui keegi räägib oma päris lugu, siis see mõjub kuidagi teismoodi. Päriselt. Läheb nagu närvilõpmetest läbi. Kui ikka oma sõber armub kusagil päikesesaarel, siis juba peaaegu usudki, et muinasjutud on olemas, välismaa romcom´ist sama tunnet ei saa. Kui sõbranna ütleb peale vastikut vähioperatsiooni allesjäänud ühele rinnale patsutades, et krt, mine kontrolli ja kohe, siis see mõjub otsemini, kui ajalehe servas samateemaline reklaam.

Lood on need, mis teevad kuidagi ehedamaks, veenvamaks, väärtuslikumaks.

Muide, see kehtib ka jõulukinkide kohta. Kui neid ostma hakkad, osta pigem lugusid. See mõtestab kingituse, mis looga kaasas on, saaja jaoks palju laiemaks ja tähenduslikumaks. Ridade vaheline vihje tema eluhoiakutele, tunnistus kingisaaja sisemistele põhimõtetele või üleüldse maailma paremaks muutmisele. See viimane on praegu veel eriti teema. Kõik see rohepöördeline ja keskkonnasõbralik kraam.

Ja ära arva, see ei pea olema ilmtingimata mingi ilukõlaline fa-fa-faa, millest ma räägin.

See võib olla ka konkreetselt testestorooni täis taust käekellale, mis on valmistatud kurjamitelt konfiskeeritud ebaseaduslikest tulirelvadest. See võib olla saabas, mis on nii vegan, et paneks uhkusest luksuma kõik loomakaitsjad. Või sall, mille ümber kaela kerides tead, et selle soojuse sees on Läänemaa naiste saja-aastased salajased oskuseid. Ja nende naiste kasvamine siiamaani, kus Su tütar võib kanda poisipead ning teha sedasama esivanemate näputööd, aga samahästi ka uurida geene või sõita mootorrattaga.

Kingi sel aastal lugusid. Asju ka, aga koos lugudega. Lood müüvad. Kasvõi ses mõttes, et jätad endast kingisaajale mõnusalt diibi mulje. Teadlikult diibi.

Solaris ja Fotografiska on selle Sulle suht lihtsaks teinud.

 

Anne-Ly Sumre