Hetkel
vabu kohti

221
/ 237

Raivo Korstnik kunstinäitus Solaris Galeriis19. november 2021

Raivo Korstnik kunstinäitus “Tagasivaates 6½: Salongis ja ateljees” SOLARIS Galeriis ja kinos ARTIS 

SOLARIS Galeriis on võimalik tutvuda ülevaatliku kunstinäituse “Tagasivaates 6½: Salongis ja ateljees” raames  Raivo Korstniku (1932–1992) loominguga läbi kogu loomeperioodi. Näitus on korraldatud koostöös Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi, Tartu Ülikooli Kunstimuuseumi ning Viinistu Kunstimuuseumiga ning seda toetab Eesti Kultuurkapital. 

 

Jalutuskäik Salongis ja Ateljees

Sel laupäeval, 20.08 kell 17:00 toimub SOLARIS Galeriis näitust “Tagasivaates 6½: Salongis ja ateljees” tutvustav jalutuskäik.

Näitus toob kokku müstilise maalikunstniku Raivo Korstniku eskiisid, krokiid ja maalid neljast suurimast kunstimuuseumist ning perekonna erakogust. Näituse osana on kinos ARTIS eksponeeritud ka Korstniku aktikrokiide sari. 

Kunstnikku ennast enam siin ei ole aga me oleme tema loominguga rikastatud ruumis. Aeg on jäänud seisma. Tee kunstniku ateljeesse sammub läbi tema loomingu: galerii valgetel kõrgetel seintel on prožektorite nirvaanas shedöövrid, enamasti kunstimuuseumitest ja erakogudest, molbertitel ja seintel on aga kavandid ja eskiisid. Õhus on tunda õlivärvi ja tärpentiini lõhna…

Enamasti on galeriides väljas õnnestunud ja lõpetatud teosed. Iga teose taga on aga hulk mõtteid, katsetusi, kavandeid, vahel ka ebaõnnestumisi. Tee ühe teoseni võib olla pikk ning kesta mõnikord lausa aastaid.

“Tagasivaates 6½: Salongis ja ateljees” viib külastajad näitus-installatsiooni abil ajatusse ruumi, kus on võimalik olla osa kunstniku loomeprotsessist ning viibida ühtaegu kunstimuuseumis, salongis ning kunstniku ateljees. Miski siin ütleb, et looming on midagi kestvamat, pikemat ja ülemat kui elu. 

Raivo Korstnik õppis ERKIs aastatel 1951–1957. Osales näitustel aastast 1957, muuhulgas ka legendaarsel 1966. aasta noorte kunstnike väljapanekul. Hiljem muutus tema näitustel osalemine vähem aktiivseks. 1961. aastast alates töötas ta joonistusõpetajana nii Tallinna Pedagoogilises Instituudis, Tallinna Kultuuriülikoolis kui ka ERKIs. Selle aja jooksul jõudis ta olla õppejõuks mitmetele järgnevate põlvkondade kunstnikele.

Mäletan, et kunagi kui soovisin maalimist õppida, siis soovitati just Raivo Korstniku juurde minna. Öeldi, et pole oluline, mis kool – peaasi, et Raivo õpetab,” meenutab Raivo käe all õppinud kunstnik Raoul Kurvitz.

Näitus jääb avatuks kuni 12.12.2021. 

 

“Tagasivaates 6½: Salongis ja ateljees” on kureerinud ja loonud Maarja Korstnik ja Meelis Tammemägi, loomisel olid abiks Jürgen-Kristoffer Korstnik, Siim Lootus ja Ene Korstnik. 

Galerii on avatud kolmapäevast laupäevani vahemikus 12:00-20:00 ning pühapäeviti 12:00-18:00. Galeriisse saab siseneda Alexela Kontserdimaja kõrval asuvate sammaste vahelt.

 

Lisainformatsioon: meelis.tammemagi@artun.ee või telefonil -372 53 908 107

Vaata ka:

Noar: https://noar.eu/et/naitus/tagasivaates-6%c2%bd-salongis-ja-ateljees/

Raivo Korstniku kataloog: https://korstnik.eu/raivo/naitused/salongis-ja-ateljees/