Hetkel
vabu kohti

269
/ 237

Rahvusraamatukogu avas Solarises saatkonna15. september 2021

15. septembril avas Eesti Rahvusraamatukogu (RaRa) Solarises oma saatkonna, mis on kõiki tavapäraseid teenuseid pakkuv miniatuurne raamatukogu ja millest saab Tõnismäe hoonest rekonstrueerimise tõttu väljakolimisel mõneks kuuks ka RaRa ainus füüsiline teeninduspunkt.

“Rahvusraamatukogu on nüüdsest inimestele veel lähemal, mis saab olema üks eesmärkidest ka tulevikus, kui Tõnismäel avatakse aastal 2026 rekonstrueeritud hoone,” viitas eesolevatele muutustele Eesti Rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo, kes lisas, et alates novembrist kuni jaanuaris asenduspindade avamiseni saab Solarise nö saatkonnast ainus rahvusraamatukogu esindus.

Solarisest saab mõistagi kohapealseid raamatuid laenata, sinna tagastada ja iseseisvalt arvutit kasutada. Lisaks on võimalik teha koopiaid, kasutada printerit, lihtsalt aega veeta, lugeda suuremaid päeva- ja nädalalehti või küsida infonõustamist. Olemas on ka lastenurk.

“Rahvusraamatukogu otsinguportaal (portaal.nlib.ee) viib enam kui 500 andmebaasini ning PressReaderi kaudu saab lugeda tuhandeid ajalehti ja ajakirju üle maailma. Meie spetsialistid aitavad infomaastikul orienteeruda, et leida vajalik ,” kõneles teenindusjuht Helena Pant.

Kes oli esimene laenutaja?

Esimese raamatulaenutuse tegi saatkonnast pikaajaline lugeja ja Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kes viis koju Balthasar Russowi “Liivimaa kroonika” ja Stanislaw Lemi “Solaris ja Eeden”.

“Pole vahet, kui suur on su kodu. Oluline on, et seal oleksid need raamatud, mis Sind kõnetavad,” kommenteeris Tarmo Soomere oma esimese raamatu laenutamisel.

Miks Solaris?

Saatkonna asutamine Solaris keskusesse sündis mitmel põhjusel. Raamatukogud peavad tulevikus asuma rohkem aktiivse elu keskel, et teenused oleksid paremini kõigile kättesaadavad. Solaris on tuntud elustiilikeskusena ja lugemine on elustiil.

Vaikselt tuleb murda ka arusaam, et raamatukogu võrdub tolmuste riiulitega. Peadirektor Janne Andresoo sõnul pole see enam ammu nii. “ Seetõttu jõudis rahvusraamatukogu kevadel oma teenuste disainimise protsessi käigus otsusele, et asukoht Solarises aitab kõige paremini liikuda tuleviku raamatukogu suunas.”

Fotode autor: Roman-Sten Tõnissoo ja Solaris