Hetkel
vabu kohti

269
/ 237

Näitus “Paralleelium” Solarise disainitänaval9. september 2021

PARALLEELIUM

Solarise disainitänaval on avatud uus näitus “Paralleelium“, mis ühendab kujutavat ja rakenduskunsti, illustreerides kvantteooria printsiipi, kus erinevaid objekte, mida me oma ümber näeme – galaktikaid, tähti, maju, puid, taimi ja amööbe – seob omavahel lõpmatu, igavene, piirideta kvantväli. Sellesse nähtamatusse vaipa asetub kõik olemasolev. Eraldiseisvad ja selgetena näivad esemed on tegelikult kõik selle määramatu suure koemustri kirja osad.

Kvantfüüsika näitab, et vaadeldav subjekt muutub sõltuvalt sellest, kes teostab vaatlust. Kunstnik on siinkohal nii vaatluse teostaja kui ka osa vaadeldavast. Maailm, mida jälgime, kohandub vastavavalt jälgija subjektiivsusele. Sellest lähtuvalt on kujutatavad paralleelsed reaalsused meie nägemused võimalikust. Need ei kujuta lõplikku reaalsust või kõiki võimalusi, vaid osa, mis on teoste autoritele nähtav ja tajutav.

 

Näitus jääb avatuks oktoobri lõpuni.