Hetkel
vabu kohti

232
/ 237

Robert G. McNamara digitaalne fotonäitus „Aasia nägu”30. november 2020

Solaris keskuse aatriumi LED-ekraanil saab detsembris näha Robert G. McNamara põnevat fotonäitust „Aasia nägu”.

Aasia on maailma suurim manner, mis katab ligi kolmandiku Maa pindalast ja kus elab üle nelja ja poole miljardi inimese. Ühtlasi on Aasia ka maailma kõige mitmekesisem manner, kus 48 riigis räägitakse hinnanguliselt 2300 eri keelt. See on ka suurte ülemaailmsete religioonide sünnikoht. „Läänest” pärit inimesed on üritanud pikalt määratleda, klassifitseerida ja mõista Aasiat. Robert G. McNamara elas selles maailmaosas kaks aastat ning selle aja jooksul tehtud fotodel üritas fotograaf leida ja jäädvustada nö Aasia nägu. See ei ole objektiivne peegledus Aasiast, pigem kujutlus või idee sellest, mis on fikseeritud ajas läbi juhuslike hetkede kohalikelt tänavatelt. Esitatud analoog- ja digitaalfotod on tehtud Tais, Mongoolias, Kašmiri piirkonnas, Türgis, Myanmaris, Indias, Hongkongis ja Jaapanis.
 
Robert G. McNamara on tegelenud fotograafiaga kolm aastakümmet. Ta on pärit New Yorgist, kuid elab juba viimased viis aastat Tallinnas. Ta omandas 2017. aastal Tallinna Ülikoolist antropoloogia magistrikraadi ning jätkab doktorandina Balti Filmi- ja Meediakoolis, kus tema uurimistöö keskendub kinonarratiivide ülesehitamisele videomängumootorites ja nende potentsiaalile arendada empaatiat varjupaigataotlejate suhtes.

Robert G. McNamara fotonäitust „Aasia nägu” saab näha Solarise aatriumi LED-ekraanil detsembris igal reedel kella 13:00-st kuni laupäeval 13:00-ni.