Hetkel
vabu kohti

203
/ 237

Fotonäitus: Mall Nukke ja Regina-Mareta Soonsein „2 ÜHES”1. september 2020

Septembrikuine Solaris on Kunst pöörab oma digipalge peale mõningast pausi taas kujutava kunsti poole. Mall Nukke (lõpetas EKA graafika 1992) ja Regina-Mareta Soonsein (lõpetas Tartu Pallase maali 2017) on kunstnikest ema ja tütar, kes otsustasid teha ühisnäituse “2 ÜHES”. Kunstnike eri põlvkonnad käsitlevad samu teemasid erinevalt, analüüsides ja kujutades vaevuaimatavat või lausa kättesaamatut.
Solarise aatriumi ekraani täidab sujuv video, mis voolavalt ühendab Mall Nukke hillitsetud värvigammaga õlimaalid ja Regina-Mareta Soonseina linoollõike tehnikas graafika. Nukket huvitab elutu, Soonseina elus materjal. Mall kujutab oma maalidel tehismaterjalide kokkupuutel tekkivaid sünergiaid ja pingeid, mis moonutavad n-ö puhtad sümbolid triviaalseks, muutes need tehisromantikaks, kaduvikuks, koguni prügikoti-mänguks.

Regina-Mareta tajub oma linoollõigetes nähtamatut, mis tekib inimfiguuride kui materjali kokkupuutel. Tema piltidel pulbitseb elu selle eesmärgitus lihtsuses. Kokku on saanud orgaaniline ja tehislik maailm, mis on üksteisest läbi põimunud ja sõltuvussuhtes. Nii Mall Nukke kui ka Regina-Mareta Soonseina ühisosaks kunstnikena on nende sügav huvi joonistamise vastu. Seda avaldub Nukke fotorealistlikes õlimaalides ja Soonseina väänlevate inimkehadega graafikas. Nad proovivad üksteise kunsti tunnetada läbi oma loomingu. Samastudes ja vastandudes.

Näitus on aatriumi ekraanil eetris igal reedel kella 13:00-st kuni laupäeval 13:00-ni.