Hetkel
vabu kohti

173
/ 237

Ruslan Aizatulini näitus „Vastandite kooskõla”4. august 2020

Augustikuine Solaris on Kunst näitus viib meid visuaalselt lummavale videorännakule avastamaks planeedi Maa mitmekesisust ja vastandeid. Tihti leidub meie maakeral kohti, mis on kas oma ilmastikutingimuste või erakordse kauguse tõttu jäänud suurema publiku jaoks ligipääsmatuks ja tundmatuks. Ruslan Aizatulin (1992) on aga rändaja, alpinist, foto- ja videograaf, kes on valinud oma reisidest kaks kõige ebatavalisemat sihtkohta ja otsib esitlemisele tuleva tööga harmooniat kahe vastandmaailma vahel.

Esimene „maailm” on Kesk-Siberi kiltmaa põhjapoolsemas osas asuv Putorana platoo. See on umbes poole Eesti suurune kõrgendik, mis on oma hiiglaslike seinte ja kanjonitega tekitanud välismaailmast täiesti isoleeritud ala koos oma unikaalse ökosüsteemiga. Seal puudub igasugune inimtegevus ja infrastruktuur. Raskesti läbitav reljeef ja ekstreemsed kõikumised kliimas teevad selle koha praktiliselt kõlbmatuks pideva asutuse jaoks.

Vastandiks rohelisele platoole on Danakili kõrbe serv Djibouti territooriumil Aafrikas. Aastaringse keskmise temperatuuri poolest on tegu maailma kuumima kohaga, mis on siiski asustatud Afari hõimudega. Viimase sajandi jooksul on see piirkond olnud mitme põudade ohvriks, mille jooksul on selle suurim veekogu Lak Abbe kaotanud rohkem kui kolmandik oma pindalast. See piirkond ei suuda toita enam nii suurt hulka kohalikke ja Afari nomaadid on sunnitud loobuma oma senisest elustiilist ning põgenema linnadesse või elama väheste teede ääres, mis kõrbe läbivad.