Hetkel
vabu kohti

163
/ 237

Arnold Karl Rammo fotonäitus “Virk ja kraps”3. september 2019

Septembrikuine Solaris on Kunst näitus „Virk ja kraps” on pühendatud uue õppeaasta algusele. Idee antud väljapanekuks tõukus soovist vaadata Nõukogude Eesti koolilapse ellu. Sel ajal oma koolitee läbinutele võivad fotod tekitatada nii rõõmustavaid kui kurvastavaid mälupilte, paljudele noorematele on aga tegu tagasivaatega aega, millest on kuuldud lugusid vaid oma esivanematelt. Dokfoto Keskuse kuraatori Toomas Järvet sõnul ei soovita antud näitusega anda hinnangut, kas Nõukogude lapsepõlv võis olla õnnelik või mitte, küll aga usub ta, et ka raudse eesriide taga kogesid koolilapsed universaalseid rõõme, mida võivad tuua sõbrad, huvitegevus ja kool.

Arnold Karl Rammo (1912-1999) oli vabakutseline fotograaf aastatel 1953-1990. Ta dokumenteeris eestimaalaste argipäeva koolis, tööl ja kodus. Massiivse hulga fotode seast ei puudu ka maastiku- ja linnafotod. Läbi aja tellisid Rammo töid erinevad ajakirjandusväljaanded nagu noorteleht Säde, Raadioleht, ning ka Nõukogude Eesti kolhoosid ja sovhoosid. Fotograafi elutöö puhul on tegemist dokumentalistikaga, mis illustreerib Eesti elu alates Nõukogude Liidu osaks saamisest kuni taasiseseisvunud vabariigini välja. Aastate jooksul suutis produktiivne fotokunstnik talletada ca. 200 000 kaadrit, millest väikest valikut näeme nüüd Solaris Keskuse aatriumi digiekraanil.