Hetkel
vabu kohti

218
/ 237

Virgo Haan “Võlukunst” näitus1. juuli 2019

Virgo Haan „Võlukunst”
Juulikuistel nädalavahetustel võtab Solarise aatriumi suure digiekraani üle fotokunstnik Virgo Haan oma cinemagraphide näitusega „Võlukunst”. Tegu on fotograafi tõlgendusega Harry Potteri saagast tuttavatele elavatele maalidele. Kõrvale on aga jäetud võlukepid ja haldjad, kuid maagiliselt igavesti liikuvad elemendid on alles.


Cinemagraph ehk liikuv foto on segu fotost ja videost, kus on ühendatud mõlema parimad omadused – foto võime rääkida kogu lugu ühe hetkega, video liikuvus ning nähtamatu igavene kordus. Enamasti otsivad cinemagraphide loojad võimalust, kuidas edasi anda kontrasti liikuva pildi ja ajas kivistunud foto vahel. Kui otsida põhjuseid, miks selline visuaalkunsti vorm nii suurt populaarsust on võitnud nagu ka gifid, siis ühe hüpoteesi pakub näituse kuraator Toomas Järvet, kelle sõnul võib võti peituda psühholoogiast tuntud tuttavlikkuse printsiibis. Lihtsustatult öeldes on tegu faktiga, et inimesed eelistavad objekte, millega nad on varem kokku puutunud, ja cinemagraphide kordusel põhinev ülesehitus kasutab seda inimaju eripära suurepäraselt ära.


Kuigi peamiselt kasutatakse cinemagraphe turunduslikel eesmärkidel, siis “Võlukunst” toob teieni peamiselt need Virgo Haani tööd, mis on aastate jooksul pigem oma lõbuks valmistatud. Paljud neist töödest on rahvusvahelistel cinemagraphide konkurssidel valitud parimate sekka.