Hetkel
vabu kohti

218
/ 237

Kaido Haagen „MANDALA”30. juuli 2019


Sumeda augusti auks toome Solarise on Kunst raames keskuse aatriumi suurele digiekraanile fotograaf Kaido Haageni diginäituse Mandala. Sõna otseses mõttes on tegu peadpööritava visuaalse rännakuga läbi eestimaiste tuulikute, kus autor vaatab neid hääbuvaid agraarseid maamärke läbi nende ajahambast puretud sisemuse.

Autor on laenanud näitusele nime hinduismis ja budismis kasutatava Mandala, mis sanskriti keeles tähendab ringi. See on universumit kujutav spirituaalne ja rituaalne sümbol. Mandala nimetust kasutatakse ka kosmost metafüüsiliselt ja sümboolselt kujutavate diagrammide, kaartide ja geomeetriliste mustrite puhul. Mandala on maailma sümboolne projektsioon, mis on üle kantud geomeetrilisse mudelisse. Omamoodi on ka Eesti veskid läbi oma geomeetrilise harmoonia maaelu maailma sümbolid.

Kaido Haagen on elukutseline piltnik olnud üle kolmekümne aasta. Kolm vaala, millele tema fotograafiline tegevus toetub, on arhitektuur, reisimine ja veealune maailm ning kõik, mis nende teemadega seotud on. Kuigi suurem osa tema arhiivist sisaldab fotosid Eesti veealusest loodusest ja maapealsetest ehitistest, on ta alati valmis minema avastama maailma kõige kaugemaid nurki.

Näitus on avatud augustikuus igal reedel kella 13.00-st laupäeval kella 13.00-ni.