Hetkel
vabu kohti

237
/ 237

Solaris on kunst: Sinan Cakmak EESTI 20001. märts 2019

Alates märtsukuust on igal reedel Solarise aatriumis oleval ekraanil jooksmas näitus. Nimelt toome, koostöös Juhan Kuusi Dokfoto Keskusega, meie ekraanile erinevad projektid, mis jutustavad, inspireerivad, rikastavad, kaasavad ning muudavad elusid.

Näituse avab 1. märtsil kell 13.00 Taani/Türgi fotograafi Sinan Cakmaki projekt EESTI 2000.

Sinan Cakmaki mahukas fotoreportaaž muutuste keerises olevast Eestist on varasemalt ilmunud Türgi mõjukaimas ajakirjas Atlas, Saksamaal Der Spiegel’is ja teisteski Eurooa tippväljaannetes, kuid Eesti publikuni jõuab see esmakordselt. “Tegemist on realistliku ja unikaalse tagasivaatega Eestis taasiseseisvumisejärgselt toimunud eneseotsingutesse ja riigi kasvamise perioodi,” selgitas näituse kuraator Toomas Järvet Dokfoto Keskusest, miks Sinan Cakmaki näitus Eesti publikuni tuuakse.

Fotograaf Sinan Cakmak külastas Eestit esmakordselt 1999. aasal, mil tuli siia külla oma tulevasele abikaasale. Cakmaki sõnul inspireerisid teda siinsed kiired muutused nii tänavapildis kui ka inimeste mõtlemises ja välimuses. “See oli kollektiivne nähtus, kus muutujaks oli terve riik ja rahvast valdas seejuures rõõmus uudishimu,” kirjeldas ta sajandi alguses valitsenud meeleolu.

“Mul õnnestus heita viimane pilk minevikku riigis, mida olid kaua rebinud möödunud ajastu superjõud, kuid kellele nüüd anti võimalust pöörata pilk Euroopasse,” kirjeldas ta. “Nii möödunud ajastu pleekinud värvides tänavate, keskaegsete, aga juba innukalt turiste ootavate linnaväljakute kui ka säravateks kaubanduskeskusteks muutuvate luitunud tehaste kõrval muutus ka eestlaste enda väljanägemine ja stiil.”

“Tormiline tempo, millega riiki Eesti ehitatakse, ei paista niipea vaibuvat, aga see pulss linna veenides ja tänavatel näib nüüd rahulikum. Tulevik on juba kätte jõudnud,” sõnas autor.

 

Näitust saab vaadata märtsis igal reedel kell 13.00 kuni laupäeval kella 13.00ni.

ESTONIA / Haapsalu / A quite spa town, Haapsalu attracted many communist leaders, famous artists like Tchaikovsky and many more, it’s easy going atmosphere is still a favorite for peace seeking Estonians

ESTONIA / Narva-Joesu / An ol popular soviet hliday destination has largely lost it’s popularity