Hetkel
vabu kohti

126
/ 233

Suvised meeleolud Solarises6. juuni 2017

Ma ei tea, kuidas on lugu teiega, aga mina olen kohe kindlasti üks nendest inimestest, kelle arvates ei alga suvi mitte suvise pööripäevaga, vaid täpselt 1. juunil. Sestap võtab minus suvine meeleolu võimust kohe, kui kalendris on juunikuu ette keeratud, ning kuigi teoorias peaks vähemalt mõned nädalad veel tööle keskenduma, kipub arvuti pigem suletuks jääma ja fotokaamera mälukaart kibekiiresti suvepiltidega täituma.

Eestlasele omaselt ei suuda ma aga enne jaanipäeva aega täiesti maha võtta ning seetõttu möödub esimene suvekuu suuresti veel pealinna tänavatel. Õnneks on aga ka Tallinn juba rohelusse mattunud ning igal nurgal tervitavad varaseid suvitajaid väliterrassid, kus pakutakse maitsvaid suvekokteile ja värsketest aiasaadustest valmistatud salateid. Üheks eriliseimaks neist on aga Solarise keskuse viimasel korrusel paiknev Komeet, mis on üks väheseid katuseterrasse Tallinnas ning kus saab lisaks maitsvatele suveroogadele nautida ka hingematvat vaadet suvevärvidesse võõbatud vanalinnale. Tänu oma asukohale annab terrass võimaluse kärarikkast linnasüdamest hetkeks puhata, sest katusele tänavamüra ei kostu ning istudes seal, värskelt pressitud apelsinimahl ees ja suvepäike mõnusalt põski paitamas, tekib tunne, nagu oleksid justkui välismaal puhkamas. Ka menüü on Komeedis jätkuvalt maitsvaid roogasid täis ning sobiliku eine leiab sealt nii tavaline toidugurmaan kui ka taimetoitlane või vegan.

Solarise keskuses asub aga veel teinegi eriline terrass. Sarnaselt eelmisele aastale on kõikide suur lemmik Mademoiselle ka sel suvel end Solarise õuealale sisse seadnud, kostitades huvilisi nii mahlaste suveroogade kui ka võrratu koogiassortiiga. Mõnusaks lõunapausiks on Mademoiselle’i väliterrass enam kui sobilik ja annab võimaluse ka keset tööpäeva aeg hetkeks maha võtta. Minu lemmikuks jääb aga alati Mademoiselle’i sisekohvik, mida rikastab Apollo raamatupoe inspireeriv atmosfäär ja põnevate köidete salapärane hõng. Hoolimata ilmast, päevast või aastaajast haarab minu käsi Mademoiselle’is ikka Icebergi tordiviilu järele ning võtab seltsi ühe mõnusa tassitäie rohelist teed.

Mademoiselle’i kohvikust vaid mõne trepiastme kaugusel asub aga veel üks koht, mida nii suvel kui ka teistel aastaaegadel ikka külastada tasub. Nimelt on seal juba aastaid paiknenud Artise kino, mis toob kultuurihuvilisteni sellised linateosed, mida tavakinos üldjuhul näha ei saa. Näiteks on seal 7.-17. juunini võimalik nautida üht tõeliselt vinget eriprogrammi, mis tutvustab arthouse’i ühe kuulsaima ning unikaalseima režissööri David Lynchi loomingut ja isikut. Ekraanile jõuab verivärske dokumentaalfilm “David Lynch: Art Life”, legendaarne mängufilm “Blue Velvet” ning tõeliste fännide maiuspalana ka dokumentaalfilm “Blue Velvet Revisited”.

 

Britta Talving
www.brittatalving.com