Hetkel
vabu kohti

221
/ 237

Maitseelamustega talvise rutiini vastu19. jaanuar 2016

Talvel on rutiin kerge tekkima: ärkad pimedas, mantel selga, kiiresti tööle, jälle pime, kiiresti koju, kartulid keema, telekas käima, magama. Tõsi, aeg-ajalt poeb sellesse üksluisesse graafikusse ka midagi põnevamat sisse, kuid olgem ausad, terava pakasega kipub Eesti inimene siiski pigem seda tavapärast rutiini järgima.

2016, Britta Talving

Tegelikkuses janunen ma kõikidel nendel kaamosekuudel uute maitsete ja elamuste järele ning viimasel ajal on mind eeskätt tabanud just suur Aasia roogade vaimustus – kodumaisete kartulite ja lihakäntsakate asemel haaraks meeleldi just mõnusalt vürtsikate nuudli- ja riisiroogade järele, mida kaunistavad imemaitsvad köögiviljad ning mahlane lihaassortii. Kui parasjagu pole võimalik neid Idamaade võlusid kohapeale nautima sõita, otsin samalaadseid elamusi siitsamast Tallinnast ja nõnda sattusin hiljuti sööma Solarises paiknevasse Tokumaru restorani. Jaapanlasest peakoka Daigo Takagi juhtimisel on Tokumarust saanud populaarne ja Jaapani ehedusest pakatav talvine pelgupaik, mis ainuüksi juba menüü silmitsemisega keele alla viib. Lisaks sushile proovisin ma seekord ka tempura-jahus frititud hiidkrevette ning minu praeguse hetke lemmikust, Korea köögist pärineva kimchiga rikastatud vürtsikat ramenit. Vajalik doos värvi ja vürtse käes, sammusin ma sel lumerohkel talvepäeval märksa energilisemalt – ka kuu aega hiljem oli maitsemeeltel pühadega kaasnevast rasvarohke toidu üleküllusest selgelt puhkust vaja!

2016, Britta Talving (3)Kuigi ma üldjuhul uusaastalubadusi anda ei armasta, siis sel aastal tegin endaga küll ühe lihtsamat sorti kokkuleppe – et toidulauale rohkem vaheldust tuua, siis lubasin vähemalt kord kuus uusi põnevaid maitseid proovida. Tokumaru külastus oli sellele lubadusele tõeliselt hea avalöök ning õnneks tervitab juba 24. jaanuaril Solarise aatriumis rikkalik Jaapani uusaastaturg, mis aitab ka kodust menüüd uute maitsetega täiendada. Ja olgem ausad, imemaitsva Jaapani toidu seltsis on neid sotsiaalmeedia lõputuid Tai ja Bali reiside pilte ikka märksa meeldivam jälgida.
Seega kutsun teisigi üles sel hooajal midagi uut katsetama, olgu selleks maitsed, elamused või miski muu, mis seda tavapärast talvist rutiini aitaks murda. Ka eestlasesse kodeeritud ja pimedal hooajal eriti välja lööv negatiivsus on paljuski seotud just võimaluste vähesusega, mis meid tervelt pool aastat kimbutama kipub, nii et miks mitte proovida ise, samm sammu haaval selle üksluisuse raamidest välja astuda!

 

 

Britta Talving,Processed with VSCOcam with x1 preset
moeajakirjanik, stilist ja blogija,
Loe Britta blogi